18.1.2018 DogHoliday.cz

Šest prstů na tlapě, zavíratelné uši. Norský lundehund je kuriozita mezi psy

Pokud jste ho někdy náhodou na procházce potkali, asi jste ho přehlédli. Vzhledem norský lundehund připomíná obyčejného voříška. Nepřirozeně velké špičaté uši, podivně protáhlé končetiny, štětinatý ocas. Na první pohled nic úchvatného. Jen zkušený odborník pozná, že tento pejsek původem z Norska je kynologickou senzací.

Nespadne ze skály a voda mu nenateče do uší

Je to vlastně paradox. Plemeno psa, které vzniklo vývojem v tvrdých severských podmínkách, v několikasetleté izolaci vylučující křížení s jinými plemeny, vypadá jako klasická pouliční směs. Lundehund dokonale klame tělem. Co vypadá jako estetická nedokonalost je ve skutečnosti velká anatomická přednost. Šest prstů na tlapce pejskovi umožňuje lépe se uchytit na příkré skále. Flexibilní paže dokáže roztáhnout do úhlu blížícího se 180 stupňů – tím pádem se lundehund umí rozplácnout jako žába. Ani ve vodě nebo v bahně netrpí – dokáže totiž složit ušní boltec tak, že uzavře zevní zvukovod. Tím pádem se mu do hlavy nedostane ani kapička. A aby toho nebylo málo, ještě navíc dokáže zvrátit hlavu tak hluboko, že se jí dotkne zad.


Kdo vám venčí pejska, když jste dlouho v práci?

Objednejte psí venčení vašemu pejskovi domů! Více info zde


Prozkoumával papuchalčí hnízda

Otázka je – proč to všechno? Důvod je prostý. Lundehund byl po staletí chován v dalekých ostrovních oblastech Norska, aby pomáhal místním obyvatelům s lovem papuchalků. Jeho anatomie mu umožnila stát se v této činnosti uznávaným mistrem. Papuchalk bělobradý je vodní pták žijící v severních oblastech Atlantského oceánu. Jeho maso bylo vyhledávaným artiklem místních obyvatel, kteří zde neměli velkou rozmanitost potravinových zdrojů – kromě ryb totiž v severním Norsku moc nenajdete…

Papuchalkův vzhled není o nic méně bizarní než vzhled pejska, který jej lovil. Lundehund proslul jako mistr v průzkumu ptačích hnízd. A díky tomu si  vysloužil i své jméno – „lunde“ je totiž norské označení pro papuchalka a „hund“ snad netřeba překládat. V Česku se vžila také jména „norský ptačí pes“ nebo „norský papuchalčí pes“.

V Česku se teprve zabydluje

V České republice se lundehund poprvé objevil až v roce 2003. Fenu jménem Medina Beauty Vearoya přivezla z USA Renata Kosinová. Od té doby se podivuhodný pejsek v Česku pozvolna zabydluje. Projevíte-li zájem jednoho vlastnit, existuje pár chovatelských stanic. Větší výběr ale nabízí sousední Německo.

 

Autor článku: Lukáš Karas

Podpořte naší stránku označením "To se mi líbí" a sledujte nás online!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Not found