18.3.2019 Jana Smrčková

Symfonie svalů v neskutečné rychlosti – dostihy chrtů

Kdysi dávno se chrti využívali k lovu zvěře. Pro svou rychlost a mrštnost byli obstojní lovci například antilop a gazel. Chrt byl svého času nejvzácnějším pokladem vládnoucích vrstev obyvatelstva. Z lovu v pouštích se rozšířili do celého světa a dnes jsou dostihy chrtů známé bohužel i pro svoji negativní stránku.

Tu uvedeme hned na úvod. Ne každý, kdo má mimo Českou republiku závodního dostihového psa, jej bere jako člena rodiny a zajistí mu důstojný důchod a smrt. Právě tohle veliké a viditelné negativum celého dostihového sportu mnohdy ovlivňuje pohled na celou skupina jak chrtů tak dostihů. Naštěstí právě v České republice je dostihový chrt pomalu více než člen rodiny. V nejedné domácnosti se hubení aristokrati mají jako za dob faraonů – jako bozi.

Svého času nejrychlejší v ČR a 5. nejrychlejší na světě – česká sloughi Akaba ag Dalvit

Běhají jen chrti? Nebo může i můj bígl?

Moderní dostihové závody se běhají na dráze, které se říká ovál. Podle velikosti plemene startují psi buď z malých boxů (a běží 360 metrů) nebo z velkých boxů (a běží 480 metrů). Jde o aktivitu, při které pes jde po kořisti, která je v našem případě nějaká kožená chlupatá imitace. Chrti jsou psi, kteří loví především pohledem a dokáží vyvinout na krátkou vzdálenost velikou rychlost. Ač se to nezdá, jde o extrémně namáhavou činnost. proto organizátoři neradi vidí na ovále jiné plemeno než plemeno chrta. Nelze tedy říci, že by bígl nemohl běhat dostihy, ale měl by zkusit spíše coursing, o kterém si napíšeme příště. Dostihy na ovále bych přenechala chrtům.

Nejvhodnějším plemenem pro dostihy jsou chrti – zde malí italáčci

Sport náročný na rychlost, vytrvalost – jak psa trénovat?

Každý majitel svého svalnatého miláčka trénuje jinak. Někteří běhají se psy jen tak sami, někteří využijí kolo či koloběžku. Jiní nechají psy běhat na volno a sekundují jim na koni. Dokonce existují chovatelé, kteří i kupují pozemek s kopcem, aby pejsci mohli trénovat při pohybu doma na zahradě.

Asi není úplně vhodné, aby dostihový chrt neměl žádný pohyb či vytrvalostní procházky či volné proběhy na oplocených bezpečných místech, ale jistě se najdou i tací, kteří prostě spoléhají na pestrou a vyváženou stravu a dostatečný pohyb klidně na vodítku na obyčejné procházce.

Takže mám vlkodava a můžu jít závodit?

Tak jednoduché to úplně není. Dostihy, tím, že jsou opravdu náročné, již nejsou jen tak volná zábava. Aby i statný vlkodav mohl běžet, potřebuje licenci, náhubek a dečku s číslem (většinou má každý pes svoji sadu 1-6). Licenci lze získat třemi běhy na ovále. Jednou běží pejsek sám (sólo běh) a dvakrát potom běh společný. Všechny tři běhy musí být bezchybné. Zda jsou chybné (pejsek se třeba otáčí po sparing partnerovi) určují rozhodčí, kteří jsou v dráze i mimo ni (třeba na hodnotící věži). Jakmile má pes svoji licenci, smí se účastnit závodů.

Závody jsou v každém městě?

Ani jedno, ani druhé. Dostihové ovály máme v ČR 4, jeden ovál je soukromý. Zbylé tři jsou otevřené všem chrtům – Lednice, Kolín a Mladá Boleslav. Pouze na těchto závodištích mohou pejsci oficiálně závodit.

 

Dostihy a sázky … platí to i u psů?

V České republice to jde snad jen na soukromé dráze na Praskačce. Zbytek drah má jiné přednosti než adrenalinové sázení na to, který pes je rychlejší. Dráha v Lednici je například klopená a v Mladé Boleslavi mají zase nekonečného zajíce (nemusí jej po každém běhu někdo natáhnout na kladky).

Dostihy chrtů nejsou o penězích … Tedy samozřejmě jsou. Jako sport to pro majitele nepatří vůbec mezi nejlevnější koníčky. Chrtaři, obzvláště ti dostihoví, milují svého psa v pohybu. Milují pohled na symfonii hrajích svalů, na to napětí, které proběhne každým nervem psa u dostihu …

Dostihy chrtů všem doporučuji alespoň jednou navštívit. Plné pole greyhoundů duní jako stádo koní a jde o neopakovatelný krásný pohled.

 

Autorka článku: Jana Smrčková

O Vaše psí veličenstvo se nejlépe postaráme my!
Služba hlídání psů v Praze a Brně 

Podpořte naší stránku označením "To se mi líbí" a sledujte nás online!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Not found