18.1.2019 DogHoliday.cz

Jste „outdoorák“ a máte psa? Zkuste dogtrekking – sport, který prohloubí váš vztah

Psím sportem, pro který se opět hodí téměř jakékoliv plemeno psa je dogtrekking. Extrémní zátěžový sport pro majitele i psa. Sport, který vám navrátí emoční stabilitu a prohloubí váš vztah se psem. Je to sport, který doprovází přátelská atmosféra. Sport, kdy vlastně nejde ani úplně o vítězství, jako spíše o přežití (nadsázka pokud netrénujete, tak realita). Aneb když je procházka sportem – dogtrekking!

Extrémně zátěžový sport?

Dogtrekking je pochod nebo běh se psem na vzdálenost více než 80 km. Když jsem kdysi se svými chrty (sloughi, arabský chrt) tyto pochody absolvovala já, existovalo rozdělení MID a LONG. MID byl závod pouze na 40 kilometrů, LONG býval často kolem 100 km. Oba dva závody byly tehdy na časový limit – dostali jsme určitý počet hodin, za který jsme závod museli zdolat. Dnes mezi nejkratší vzdálenosti patří 80 kilometrový úsek, který je třeba rozdělen na dva dny po 40 kilometrech. Tedy ne vždy jde o časový limit, někdy se závod dělí na etapy, start – cíl, …

Source: https://www.woofshack.com/en/dog-joring/dogtrekking/pulling-harnesses.html

Co potřebuji?

Jelikož pes musí být celou dobu závodu spojen se svým majitelem, je potřeba minimálně obojek a vodítko. Jde o čtyřicetikilometrovou procházku na vodítku … Pokud nechcete vodítko držet, můžete si pořídit sedák pro sebe a postroj pro psa. Šňůru pak nahradíte amortizačním vodítkem (vodítko s gumou). Mnohdy se rovněž hodí kvalitní obuv a kvalitní batoh. Každý závod má předepsanou povinnou výbavu, kterou nesete (vy nebo i třeba pejsek) na zádech. Informace o výstroji je součástí přihlášky na každou dogtrekkingovou akci. Jde především o vodu, někdy i misku, žrádlo pro psa, část lékárničky k první pomoci a mapa okolí závodu. Nic, co by nešlo sehnat, vše, co s sebou mnohdy na delší procházky nosíte. Dále pak pořadatel uvádí i doporučenou výstroj a pak i vše, co vy sami chcete. Kontrola probíhá dle pořadatele. Někdy při startu, jindy v průběhu závodu nebo v cíli …

A to jdu po turistických značkách?

Itinerář, tedy soupis bodů, které závodníky vedou po trase, dostane každý účastník dogtrekkingu při prezentaci. Trasy bývají především po stezkách, snaží se vyhýbat silnicím. Při prezentaci se dozvíte, jakým prostředím půjdete, zda někde neplatí nějaká pravidla – třeba kde se smí bivakovat. V itineráři, nebo na prezentačním meetingu, se účastníci mimo jiné dozví, kde smí doplnit vodu, jak probíhá nouzový odvoz závodníků v případě zranění a zda budou či nebudou kontrolní body.

https://www.im-salzkammergut.at/events/hallstatt/dogtrekking-en-us/

Má tento sport nějaké omezení či striktní pravidla?

Pro amatérské účely, kdy si po lesích chodíte sami, žádná omezení nejsou. Spoléhá se na váš selský rozum. Snad nikdo dobrovolně nepřetíží svého psa nebo nepůjde se štěnětem 50 kilometrů na jeden zátah. Účast v závodu je omezena pro pejsky věkem 1 rok, pro lidské účastníky dogtrekkingu je hranice 18 let. Pokud je vám méně, je nutný písemný souhlas rodiče. Nebo, jak jsem závody absolvovala kdysi já, závodilo se přímo s rodičem. Každý ale musí mít svého psa a být s ním po celou dobu spojen šňůrou. Pravidla pro účast jsou stanovena řádem doktrekkingu a potom i každým pořadatelem. Jasné je, že máte platná očkování psa, že za něj 100% zodpovídáte a dodržujete pokyny dle trati (například zmíněné bivakování smí být jen na určitých místech).

A co plemeno psa?

Pravidla soutěží nijak neomezují psy, kteří by nemohli projít startem. Vše je ponecháno na zdravém rozumu. Je nejspíše jasné, že ne každý mops je vhodný na 80 nebo 100 kilometrů chůze či běhu v hornatém terénu. Co si budeme povídat, jaký pán, takový pes. Milovníci outdooru tedy asi doma na gauči nemají nějakého buclatého drobka, ale spíše větší, dobře osvalené plemeno do nepohody. Na tento sport je možno vzít téměř každého psa, důležité je však, aby byl dostatečně vytrénovaný a zvyklý na dlouhé procházky.

Ještě nějaké doporučení před prvním startem?

Určitě! Pokud chcete závodit, je nejlepší najít si partu podobných šílenců, jako jste vy. Diskuze s nimi vám přinese mnoho informací, které ani na internetu nenajdete. Historky z pochodů vás jistě jen více navnadí. Také vám mohou pomoci s výběrem postrojů, sedáků, obuvi, krosen, … Nebo vám minimálně nechají to či ono vyzkoušet. Ne každý postroj či sedák sedí!

Jde o úžasnou volnočasovou aktivitu, při které se může vztah mezi vámi a vašim psem jen prohloubit. Pamatujte ale, že i pro doktrekking platí, že se musí dělat s láskou a příprava se nesmí podcenit.

SPORT pro každého! http://www.severnistopa.banda.cz/

Já jsem po prvním závodu, Fryštácký dogtrekking, byla ještě dva dny úplně nepoužitelná. Moje fenka se oklepala za hodinku spánku a dala by si druhé kolo … Sama jsem již tehdy byla svědkem toho, že se správným tréninkem si i LONGový závod můžete zaběhnout a pak do konce závodu vegetit v základním táboře a být mezi lidmi, kteří stejně jako vy, milují psy a pohyb.

Návrat do dávných věků (pračlověk + pes), aneb očista duše i těla

Přátelské spojení pes a člověk funguje již od pradávna, již z doby, kdy na planetě běhali pralidé. Dříve to bylo také otázkou přežití obou druhů – pes dostal od člověka zbytky po úlovku a člověk zase chlupatého společníka na zahřátí při spánku a šikovného obránce proti nepříteli. Dogtrekking je malým návratem do těchto dob, kdy jste jen vy se svým psem, v přírodě, vykonáváte společně extrémní výkony a to vaše pouto činí silnější. V dnešním světě již nejste běžně vystaveni podobným podmínkám, jako dříve a přitom to člověku přináší tak magickou očistu ducha i těla. Společný zážitek spojený s nepříjemnými momenty (bolení nohou, hlad, únava) vás vždy sbližuje s těmi, kteří s vámi zážitek sdílí – v tomto případě je to váš pes. V dnešním přetechnizovaném, odosobněném světě je tento zážitek zcela jedinečný, ozdravný a člověk si při něm mnohdy uvědomí ty pravé životní hodnoty a lépe si pak váží běžných věcí, které bral dříve jako samozřejmost.

Autor článku: Jana Smrčková,

Profesionální chůva koček a psů
Soutěžící dogtrekkingu s chrtem

Má váš pejsek rád pohyb, ale v pracovních dnech se mu nejste schopni dostatečně věnovat?O Vaše pejsky se nejlépe postaráme my  v Praze a Brně!

 

Podpořte naší stránku označením "To se mi líbí" a sledujte nás online!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Not found