4.1.2019 DogHoliday.cz

Začněte se věnovat sportu s vaším psem – Canicross

21. Století se někdy zdá být stoletím zdravého životního stylu a běhu především. Téměř ve všech filmech minimálně jedna postava běhá, běh je levný prostředek k hubnutí. Když pak běháte neradi sami a máte doma psího kamaráda, je o legraci postaráno – můžete se věnovat sportu jménem canicross.

„Levný“ start

Mnoho lidí volí běh především proto, že „stačí“ koupit kvalitní boty a můžete sportovat. Pokud s sebou vezmete ven pejska, již tehdy jde vlastně o trénik canicrossu. A to dokonce i tehdy, když má pejsek obyčejný obojek a vy máte vodítko hozené kolem ramen. K rekreačnímu běhu se psem nepotřebujete koloběžku (scooterjoring), kolo (bikejoring) nebo běžky (skijoring). To možná až potom, když sportům se psem v tahu propadnete. Když se rozhodnete, že chcete běhat více a věnovat se canicrossu třeba i závodně, pořídíte si postroj pro psíka, vodítko s tlumící gumou (2m, amortizační šňůra) a sedák pro sebe (pokud nemáte boty, tak ještě boty). Kolem a kolem se dá vyjít do začátku pod 5 tisíc. Co si budeme povídat, pořád jde o relativně levný sport!

https://dogfit.co.uk/pages/canicross-kit

Jak začít?

Hledat informace (třeba online) a diskutovat s „živými“ lidmi v terénu. Vždy je dobré mít nějaký teoretický základ. Jasně, můžete jen tak vyběhnout na pole nebo do lesa, ale časem stejně dospějete k tomu, že si buď otevřete mapy a začnete hledat nové a delší trasy nebo se vám nebude pozdávat běhání na volno či na obojku … V neposlední řadě se dostanete k trénování povelů při běhu. Tak či tak, vždy je asi nejlepší možnost jít mezi lidi, kteří již canicrossu věnují svůj čas. Jednak mají zkušenosti, jednak mají postroje, sedáky a jistě vám dovolí si vše prohlédnout a vyzkoušet. Obojí pro vás bude nadmíru užitečné, protože někdy zkusíte i 5 typů sedáků, než vám nějaký sedne … A ne každý postroj se hodí na každého pejska …

Antony Le Moigne a jeho Phoenix

Můžu jít běhat s nalezencem z útulku, nebo pouze se psem určitého plemene?

Samozřejmě, že můžete běhat s nalezencem! Existují plemena, která se doporučují pro běh v zápřahu více a která méně. Pokud se ale nechcete věnovat canicrossu na extra závodní úrovni, „stačí“ vám váš pejsek. Jedinou podmínkou snad je, aby měl rád pohyb a aktivita s vámi jako páníčkem. Dobře, ještě jedna podmínka by tu byla. Nechejte vašeho pejska dospět. Nesnažte se zapřahovat již štěňátko. Respektuje dospívání, dozrávání celého těla a psychiky psa. S tím souvisí poznámka o postrojích výše. Tím, že má každý doma jiného pejska a canicross je pro každého, je opravdu důležité zvolit postroj na míru tomu vašemu. I když jde o dva psy stejného plemene, každému může sedět postroj jiný.

Mám psa, výbavu a chuť – co dál?

Nezpůsobte nechuť k pohybu u sebe nebo psa. Pamatujte, že canicross je především zábava. Ano, má svá pravidla a je třeba dbát na bezpečnost. Ale vždy by to mělo především aktéry, tedy vás a pejska, bavit. Úspěch (třeba lepší osvalení psa a úbytek tukové hmoty) na sebe nenechá dlouho čekat. A třeba si najdete i nové přátele či přejdete na zdravější životní styl.

 

Autor článku: Jana Smrčková, profesionální chůva koček a psů
Milovnice canicrossu s chrtem

 

O Vaše psí veličenstvo se nejlépe postaráme my!
Služba hlídání psů v Praze a Brně 

MŮŽETE SI TAKÉ PŘEČÍST:

JAK TO FUNGUJE? KOČIČÍ A PSÍ CHŮVY
5 typických znaků, podle kterých poznáte inteligentního psa!
AGRESIVNÍ PES: rady a tipy, jak agresivitě předcházet
7 věcí, které mají psi společné se svými majiteli

 

Podpořte naší stránku označením "To se mi líbí" a sledujte nás online!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Not found